Puromuz3.com: Aromalı Puro
Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün sunumçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak sıhhatli, esnek ve uysal bir konstrüksiyonda olmalı, yalabık bir aromaya ve ahenkli yanmayı esenlayacak yönıcı özelliğe malik olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile de Latince “pürus” (saf ak katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kez TDK sözlüğünün 1955 seneındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten yüksek miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en kazançlı purolar olarak nitelendirilseler de birbir hayli spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en uyanıklık etmesi gerekilen şey haklı bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer haklı bir nemde değil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız tabiat yada lezzet maalesef nasıl hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. tamam muhafaza ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve bağırsakime müheyya çelişmez olmak bağırsakindir. Basıcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hengâm ülküsel gönen değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülküsel puro gönen değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri beyninde bağırsakilen bir puro ülküsel gönen değerlerinde bağırsakiliyor kabul edilebilir. Kimine nazaran %65 az yada %75 çok muş kabilinden görülsede esasen bu gönen değerleri de kimisine nazaran gayet isabetli ve bağırsakilebilir en birinci sınıf değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen değerlerinde purodan tabiat aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken özge bir kişi bu gönen değerinin puroya efsus edilen bir mesabe bulunduğunu ve asla bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yanında bu %10 luk gönen başkalıkı beyninde gidip gelmeden daima aynı gönen değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değmedarımaişetimi purolarına dokunca verebilir. Hakeza bir değiş yapacaksanız bunu mümkün başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ gönen değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu gönen değerleri neyi değmedarımaişettirmektedir niteleyerek soracak olursanız kısaca ifham etmek gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan hileınan aroma artar, kötü azalır ve bağırsakimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça kötü artar, bağırsakimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dinmek istiyorsanız buna hengâm ve deneyim ile karar vereceksiniz. Size kimse en kazançlı mesabe bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah şey yaklaşık 6 ay içerisinde medarımaişetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 gönen tesviye üzerine yerleşmiş bu sistem sıcaklıktan bağımsız olmadığı bağırsakin makul bir hengâm içerisinde sıcaklarda gönen arkaışı yada soğuklarda humidor içinde gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu üslup bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün başüstüneğunca okkalı sıcaklık değmedarımaişetimi sıfır ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 gönen değeri peylemek bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu mesabe iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek ortamı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz yüksek gönen evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o hengâm özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan arkalamaı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in sabah akşam ayarlanan gönen seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çhileışmakta ve istenen gönen değeri gelmesi iile yanında yine durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en kazançlı şık olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem gönen iktibas hem gönen tesviye özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya mirlamıştır. Geceleyin gündüz yada mevsim intikalleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde yüksek gönen değerlerinde çift taraflı çhileışarak mıhlı bir gönen değeri esenlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamam puroların aynı nemde ve henüz esenlıklı olmasını esenlamaktadır.